В случай че забележите подуване на вашата батерия

Едва ли за първи път чувате, че с времето батериите имат неприятния навик да увеличават стандартния си размер или по-познатия термин „подуят“.
Причините са това са основно две: първата е поради механични деформации върху батериите в следствие на което в тях протичат химични реакции водещи до отделянето на газ оставащ затворен под външната им обвивка. Втората причина, която е по-често срещана е свързана с презареждането на батериите. Тя може да бъде породена от различни фактори свързани както с компонентите в самите батерии, така и с техническото състояние на устройството. В редки случай причината за неправилно зареждане може да бъде и в зарядното устройство.

Препоръчително е, в случай че забележите увеличаване на размерите на вашата батерия своевременно да я отстраните от апарата и при възможност да я подмените. Това обаче няма как да го направите сами в случай, че апарата ви е с вградена батерия, а по-неприятното е че трудно можете да установите и подобен проблем. В тези случай обикновено симптомите, които трябва да се следят са: бързо изтощение, изключване при обаждане, изключване при индикация по висока от 1-2 процента. Най-неприятно, но и често срещано е подуването да създаде деформации не само на батерията, но и на апарата. Често сме виждали разлепени или счупени панели, счупени дигитайзери и/или дисплей , както и други компоненти. Съветът, който бихме искали да ви дадем е в никакъв случай да не се опитвате да самовъзстановите нормалния размер на батериите. Това е трудно постижимо, но изключително опасно за вас, защото в батериите има химикали, които при контакт помежду си и/или кислород реагират отделяйки висока температура и/или пламък. Затова деформираните батерии се нуждаят от подмяна с оригинални или напълно сходни нови батерии.

Авторска статия на GT-mobile.com