Водозащитени устройства

Един от честите проблеми, с които се сблъскваме в нашият сервиз е свързан с така наречените водозащитени устройства и по-точно степента на тази защита. За съжаление чисто технически няма как да бъде създадено устройство, което да бъде 100% капсуловано, поради нуждата от отвори за: говорители, микрофони, комуникационни портове, слотове са SIM и мемори карти. Решението на производителите е покриването на SIM и мемори слотовете, както и на USB порта с подвижни капачета с уплътнения, а именно в тях се крие първия проблем. С времето уплътненията на тези капачета получават деформации което пречи на прaвилното и плътното им затваряне и разбираeмо при намокряне на устройството да пропуснат известно количество вода. Най-често този проблем има при портовете за зареждане, тъй като тяхната нужда от употреба е най-честа. Като превенция може да се предвиди дистанционен начин на зареждане или другото решение предложено от Sony е зареждане посредством магнитния порт.

Втория проблем е свързан с отворите, които както споменахме по-горе няма как да бъдат избегнати, а именно тези на говорителите и на микрофоните. Решението предложено от производителите е изолирането на тези отвори с многослоести порести материали, чиято идея е да пропуснат звук, но да възпрепятстват навлизането на вода или друга течност. Това би спасило вашия апарат, но до известна степен зависеща от времето на престой на апарата във вода или друга течност. В сервиза имаме често сблъсък с този проблем, че след по-продължителен престой (понякога са достатъчни дори 1-2 минути) течността преминава през тези уплътнения и уврежда в различна степен дънната платка и други компоненти. Особено често това се случва при попадане на солена вода в апарата, защото тя е по-агресивна към тези уплътнения. Тук превенция трудно може да се предвиди, освен може би че не е желателно умишленото тестване на водоотблъскващите способности на устройствата.

Третия проблем е подобен на предишния и той е свързан с уплътнения ползвани между отделните части на апаратите като: дислей към основа, основа към заден капак и др. Тези уплътнения рядко добиват деформации, освен в случаите когато не се налага подмяната на някои от тези комноненти или разглобяването им. Проблемът, в случай че не е разглобявано устройството е, че с времето степента на водоустойчивост намалява. Виждали сме при нас апарати, които са ползвани при по-сериозни температурни амплитуди (външни също за по-продължително време) да получават разлепвания без да имат удари или деформации по панелите. Тук превенция съвсем не може да се предложи, освен съвет че в случай че забележите подобен проблем своевременно да се обърнете към сервиз с цел качествено презалепяне и преуплътняване на тези компоненти.

За финал ще споменем, че за съжаление може да се счита, че водозащитната засега е по-скоро пазарен трик отколкото 100% гаранция, че сте защитени от подобни беди. Разглобяваме устройства на няколко месеца, в които откриваме наличие на прах и окисления което говори достатъчно за степента на водонепроницаемост. Често поправяме и апарати, чиято гаранция е отказана поради това, че гаранционния сервиз отказва да покрие щетите от намокряне с обяснението, че капачетата не са били затворени плътно при намокрянето, което трудно може да се оспори. Закупуването на такъв апарат определено е плюс особено при работа във влажна среда, но не ви гарантира напълно защита от намокряне.

Авторска статия на GT-mobile.com