Ние от GT-mobile сме една от първите фирми, предлагащи професионално рециклиране на напукани или счупени стъкла (дигитайзери) на много модели мобилни апарати и таблети. В случай, че дисплеят на устройството функционира изправно, е възможна подмяна само на стъклото/дигитайзера. Основен плюс на този вид ремонти е това, че запазвате оригиналната матрица на Вашият дисплей. Част от цените ни за по-широко разпространените модели са:

iPad Air 2 – 210 лв.
iPad Mini 4 – 180 лв.
iPhone 7 – 140 лв.
iPhone 7 plus – 190 лв.
iPhone 6s -120 лв.
iPhone 6s plus – 160
iPhone 6 plus – 130 лв.
iPhone 5 – 70 лв.
iPhone 5с -70 лв.
iPhone 4s – 50 лв.
iPhone 4 – 50 лв.

Samsung galaxy s – 50 лв.
Samsung galaxy s2 – 50 лв.
Samsung galaxy s3 – 80 лв.
Samsung galaxy s4 – 80 лв.
Samsung galaxy s5 – 90 лв.
Samsung galaxy s6 – 120 лв.
Samsung galaxy s7 – 140 лв.
Samsung galaxy A3 A300 2015 – 80лв.
Samsung galaxy A5 A500 2015 – 100лв.
Samsung galaxy A3 A310 2016 – 120лв.
Samsung galaxy A5 A510 2016 – 130лв.
Samsung galaxy А7 A710 2016 – 150лв
Samsung galaxy A3 A320 2017 – 130лв.
Samsung galaxy A5 A520 2017 – 150лв.
Samsung galaxy j5 j500 2015 – 80лв.
Samsung galaxy j3 j320 2016 – 80лв.
Samsung galaxy j5 j510 2016 – 100лв.
Samsung galaxy j7 j710 2016 – 110лв.

Sony Z – 80 лв.
Sony Z1 – 80 лв.
Sony Z2 – 80 лв.
Sony Z3 90 лв.
Sony Z4 (Sony Z3 plus) – 100 лв.
Sony Z5 – 110 лв.

LG G2 – 80лв
LG G3 -90лв
LG G4 -100лв
LG G5 – 140лв

Motorola Nexus 6 – 150лв

Nokia Lumia 950 – 120лв
Nokia Lumia 730 – 100лв
Nokia Lumia 650 – 100лв

Lenovo S90 – 80лв

 

Един най-масовите проблеми които се налага да отремонтираме е подмяна или възстановяване на зарядни конектори(букси). Причините за честата деформация на тази част от апаратите са основно две-нуждата от често презареждане и/или некачествени материали или изработка. Първата причина е съвсем разбираема, мобилните апарати се нуждаят от батерия, а в света на смарт телекомуникацията рядко се срещат апарати чиято батерия може да издържи повече от 24h. Това води до често зареждане, а то съответно до механично износване и счупване на зарядния конектор. Втората причина е далеч по-рядко срещана и е характерна основно за не брандирани апарати или така наречените „китайски“.

Прочети повече “Подмяна на зарядни букси”

Едни от често срещаните повреди с които се сблъскваме в нашата дейност е свързана с механичната повреда на комплекта дисплей. В повечето случай той е съставен от: стъкло в горната част, следван от дигитайзер, дисплей,подсветка, понякога и други компоненти като: рамка, сензори, хоум бутон и др.. Когато тези комплекти са споени помежду си със специална OCA технология и тяхното отделяне едно от друго е невъзможно или икономически неоправдано се налага подмяната на цялата система независимо от това че е дефектирала само част от тази система.

Прочети повече “Подмяна на счупени комплекти дисплеи”

Сервизът на GT-Mobile разполага със съответната апаратура и високо квалифицирани специалисти, за да осъществи качествена профилактика на мокрени мобилни апарати, таблети, настолни и преносими компютри и др.. С опитът, който сме придобили, сервизът ни има голям процент успеваемост по отношение на възстановяването на мокрена апаратура както и съдържащата се в нея информация. При постъпване в сервиза на повредена от водата техника, тя бива разглобена до степен на основна платка от която биват свалени (разпоени) всички компоненти, които не трябва да бъдат профилактирани чрез ултразвук (микрофони, камери, светкавици, бутони и др.)

Прочети повече “Профилактика на намокрени устройства”

Често срещана задача която успешно разрешаваме почти всеки път е да отключим операторски закупени апарати пригодени да функционират само с техни карти . Поддържаме цялата гама устройства които са на пазара, като времето необходимо да разкодиране зависи от марката и модела на апарата.

Разкодиране към оператор може да бъде няколко вида:

1. Перманентно разкодиране чрез изчитане, калкулиране или закупуване на код за отключване на апарата. Това не засяга гаранционните условия на тези апарати, тоест не пречи на последващ гаранционен ремонт.

Прочети повече “Разкодиране”

GT-mobile е сервиз специализирал се в качествената подмяна на стъкла или дигитайзери или така нареченото тяхно рециклиране. Като един от пионерите в тази област ние сме добили сериозен опит, което води до възможно най-голяма прецизност при подмяната на повредената част от дисплея. Технологията, по която са произведени повечето модели на Samsung и iPhone ни позволява да подменим само счупено стъкло или дигитайзер. Това е възможно когато всичко друго освен въпросното стъкло функционира правилно и без видими дефекти ( дисплей и дигитайзер).

Прочети повече “Смяна на счупени стъкла iPhone и Samsung”

Една от основните ни задачи е да възстановим устройства с изтрит или повреден bootloader. Това го постигаме благодарение на пълната ни гама от оборудване (бокс устройства, захранващи блокове,кабели и др.), както и доброто ни познание относно това как точно да възстановим bootloader-а.

При почти всички апарати принципа за възстановяване е подобен, като се следват няколко стъпки:

1. Първата задача е да се убедим, че няма друг вариант за оправяне освен този с запояване на JTAG сигнали. Това обикновено е доста по опростено, изисква по-малко време за ремонт, не се разглобява апарата и разбира се ремонта е с по-ниска стойност. Това е постижимо само ако апарата поддържа така наречения USB JTAG.

Прочети повече “JTAG сервиз”

GT-mobile сервизен център обръща сериозно внимание на нуждата от по-чиста природа. Поради тази причина сме сключили договори на разделното събиране на отпадъци свързани с нашата дейност. Такива отпадъчни материали биват метали, платки, пластмаси и батерии. Всеки наш клиент може да намери при нас контейнер за разделно изхвърляне на неработещи или ненужни мобилни апарати, таблети,навигации, лаптопи, компютри и батерии. Благодарим предварително на всеки един решил да отнеме от свободното си време, за да се погрижи за природата изхвърляйки опасните за околната среда отпадъци в определените за това места.

Едва ли за първи път чувате, че с времето батериите имат неприятния навик да увеличават стандартния си размер или по-познатия термин „подуят“.
Причините са това са основно две: първата е поради механични деформации върху батериите в следствие на което в тях протичат химични реакции водещи до отделянето на газ оставащ затворен под външната им обвивка. Втората причина, която е по-често срещана е свързана с презареждането на батериите. Тя може да бъде породена от различни фактори свързани както с компонентите в самите батерии, така и с техническото състояние на устройството. В редки случай причината за неправилно зареждане може да бъде и в зарядното устройство.

Прочети повече “В случай че забележите подуване на вашата батерия”

Един от честите проблеми, с които се сблъскваме в нашият сервиз е свързан с така наречените водозащитени устройства и по-точно степента на тази защита. За съжаление чисто технически няма как да бъде създадено устройство, което да бъде 100% капсуловано, поради нуждата от отвори за: говорители, микрофони, комуникационни портове, слотове са SIM и мемори карти. Решението на производителите е покриването на SIM и мемори слотовете, както и на USB порта с подвижни капачета с уплътнения, а именно в тях се крие първия проблем. С времето уплътненията на тези капачета получават деформации което пречи на прaвилното и плътното им затваряне и разбираeмо при намокряне на устройството да пропуснат известно количество вода. Най-често този проблем има при портовете за зареждане, тъй като тяхната нужда от употреба е най-честа. Като превенция може да се предвиди дистанционен начин на зареждане или другото решение предложено от Sony е зареждане посредством магнитния порт.

Прочети повече “Водозащитени устройства”

Повечето акумулаторни батерии имат определена, зададена от производителя, цикличност на заряд-разряд. Това означава, че колкото по-рядко зареждате вашата батерия, толкова по-дълъг живот ще има тя.

За тази цел е желателно да спазвате следните правила:

1. Да изключвате телефона, когато не ви е необходим.

2. Да изключите приложения и програми, които не използвате (основно за smart телефони).

3. Да се свързвате с мобилния ви интернет, когато ви е необходимо, а не да сте постоянно свързани.

4. Да намалите осветлението на LCD (дисплея).

5. Да потърсите в менюто опции, които да съхраняват батерията ви.

6. Когато е необходима постоянна натовареност на вашата батерия да наблюдавате дали батерията на вашето устройство не променя физически размерите си.

1. По възможност заредете батерията на апарата.

2. Ако има част, която да се е отчупила или отделила, я отнесете в сервиза заедно с апарата.

3. В случаи, когато апаратът се доставя в сервиза чрез куриери или посредници, трябва да се опише подробно проблема, който има апаратът.

4. Да не се оставят в апарата SIM карти и памет карти, освен в случаите, когато проблемът не е свързан именно с тях.

5. Да уточните точно проблемите които създава устройството и тяхната периодичност.

6. В случаите когато апарата се доставя чрез спедиторска фирма да се осигури колета с цел предпазването на устройството от транспортни дефекти и/или то да бъде застраховано.